Brug af personlighedstest ved rekruttering

Personlighedstest
En personlighedstest kan i en rekrutteringsproces være en ekstra indikator og et samtaleværktøj, som kan bidrage til at finde frem til om personligheden passer ind i jobbet og afdelingen. Læs her, hvad du skal være opmærksom på ved brug af personlighedstest samt om nogle af de forskellige testtyper, der findes.

Del dette indlæg

En personlighedstest måler forskellige aspekter af personlighed og adfærd, såsom dine holdninger, værdier, motivation og kommunikationsevner. Der er flere fordele ved at bruge personlighedstest i en rekrutteringsproces. Først og fremmest kan det være med til at give dig en mere præcis idé om en kandidats personlighed og adfærdsmæssige tendenser. Det gør det lettere for dig at vurdere, om kandidaten er den rigtige for din virksomhedskultur og om kandidaten vil passe ind i rollen.

Derudover kan en personlighedstest også hjælpe med at forudsige en kandidats præstation på arbejdspladsen. Ved at identificere styrker og svagheder kan du som arbejdsgiver forberede dig og tilpasse træningen og opfølgningen på en mere effektiv måde. Det kan også hjælpe dig med at identificere potentielle problemer eller konflikter på forhånd.

Endelig kan en personlighedstest også hjælpe kandidater med at forstå deres egne styrker og svagheder. Dette kan føre til øget selvbevidsthed, som kan bidrage til personlig udvikling og succes på arbejdspladsen.

Det er vigtigt at bruge personlighedstest ansvarligt og kun som en del af en bredere rekrutteringsproces.

I sidste ende kan brugen af en personlighedstest være en effektiv måde at forbedre rekrutteringsprocessen med et yderligere dialogværktøj og øge chancerne for at finde den rette kandidat.

Vigtige ting at huske, når man bruger personlighedstest
Vi kan hurtig slå fast, at en personlighedstest kan være fejlbarlig da kandidaten kan vælge at svare uærligt, kandidaten ikke har selvindsigt nok eller måske kortlægger personlighedstesten kun en del af kandidatens personlighed, men samtidig kan en personlighedstest fremkalde nuancer som ellers ville havde været overset i en rekrutteringsproces.

Hvilken type af personlighedstest skal jeg vælge?
Der er mange forskellige typer personlighedstest, og det er vigtigt at vælge den rigtige test til at opfylde dine behov som arbejdsgiver. Vi har hos Unikom Search valgt at gøre brug af- og er certificeret i følgende 3 test:

Master Profil Analyse (MPA)
Master Profil Analyse (MPA) er en metode til at analysere og forstå personlighedstyper og karaktertræk. Det er baseret på teorien om, at vores personlighed er sammensat af forskellige dimensioner, og at vores adfærd og beslutninger påvirkes af disse. MPA testen måler på ni egenskaber, der inddeles i 3 hovedområder:

Ego drive – hvordan personer definerer og opfatter mål, hvordan indflydelse søges, og hvordan energi anvendes.

Sociale faktorer – beskriver hvordan man interagerer med andre, anvender sine følelser på jobbet og udviser tillid.

Arbejdsstil – beskriver tilgangen til arbejdsopgaver, herunder hvordan man arbejder med overblik, nytænkning og træffer beslutninger.

DISC
Disc modellen er en populær måde at analysere en persons adfærdsmønstre, motivationsfaktorer og kommunikationsstile. Testen baserer sig på fire grundlæggende dimensioner, som angiver personens præferencer inden for Dominans, Indflydelse, Stabilitet og Tilpasningsevne. Hver af disse dimensioner kan beskrives med en række specifikke træk, der kan bruges til at forstå personens adfærd og behov i forskellige situationer. DISC modellen er bredt anvendt i arbejdsmiljøet til at hjælpe med at opbygge effektive og produktive teams og til at styrke kommunikationen og samarbejdet mellem medarbejdere og ledere.

Neo-Pi3
Neo-Pi3 er en personlighedstest, der er designet til at evaluere fem hoveddimensioner af personlighed (the Big Five): neuroticisme, ekstraversion, åbenhed, samvittighed og venlighed. Personligheden bliver målt ud fra Big Five modellen. Neo-Pi3 er en af ​​de mest anvendte personlighedstest, og den bruges ofte i virksomheder og uddannelsesinstitutioner til at vurdere egenskaber ved job- og uddannelsesopgaver. Testen kan også være nyttig i psykoterapi, da den er mere dybdegående og kan give indsigt i en persons personlighedstræk og hjælpe terapeuter med at identificere områder, der kræver yderligere indsats.

Ud over disse 3 test, som vi hos Unikom Search har valgt at gøre brug af, så gennemgås her nogle andre udbredte test på markedet for personlighedstest:

Myers-Briggs
Myers-Briggs personlighedstest er også en udbredt personlighedstest, som bruges i både arbejds- og personlige sammenhænge. Testen blev udviklet af Isabel Briggs Myers og hendes mor, Katherine Cook Briggs, og er baseret på Carl Jungs psykologiske teori om individuelle forskelle i opfattelse og beslutningstagning. Testen består af 16 forskellige personlighedstyper, der er baseret på fire forskellige dimensioner: ekstroversion/introversion, sansning/intuition, tænkning/følelse og dømmekraft/opfattelse. Testen kan hjælpe folk med at forstå deres personlighedstype og stærke og svage sider ved deres personlighed, og kan også hjælpe med at forbedre kommunikationen og samarbejdet med andre mennesker i både personlige og professionelle situationer.

16PF
16PF er en personlighedstest, der bruges til at vurdere 16 forskellige personlighedstræk hos en person. Testen blev udviklet af Raymond Cattell i 1940’erne og er stadig en af de mest udbredte personlighedstests i dag. Resultaterne af testen kan bruges til at hjælpe en person med at forstå sig selv bedre og identificere områder, hvor de kan arbejde med at udvikle sig. Testen kan også hjælpe arbejdsgivere med at identificere de bedste kandidater til en given stilling baseret på deres personlighedstræk.

Enneagrammet
Enneagrammet er en oversigt 9 personlighedstyper: Reformatoren, Hjælperen, Udretteren, Individualisten, Udforskeren, Loyalisten, Entusiasten, Udfordreren og Fredsskaberen. Enneagrammet kan forklare tanke- og adfærdsmønstre, overbevisnger, motivation og meget mere.

Belbin test (til teams)
Den engelske doktor i psykologi, Meredith Belbin har udviklet 9 teamroller, der via studier giver en forståelse af hvordan mennesker samarbejder. Ifølge Dr. Belbin, skal der være 9 teamroller i alle teams for at sikre kvalitet og effektivitet. Dr. Meredith Belbin siger: “I en gruppe er det balancen, der er afgørende. Det, der er brug for, er ikke velafbalancerede individer, men individer, som er godt afbalanceret i forhold til hinanden. På den måde kan menneskers svage sider stives af og de stærke udnyttes fuldt ud”.

Brug for hjælp til rekruttering? Kontakt os i dag. 

Til top
Skriv eller ring til os i dag
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.